Produkcja piwa w Polsce: 40 mld. Hl. Poniżej czołówka koncernów z wyszczególnieniem browarów i roczną produkcją w hektolitrach:
Kompania Piwowarska (Asahi) - Poznań, Tychy, Białystok; 40 mln.
Grupa Żywiec Heineken - Leżajsk, Elbląg, Warka, Warszawa, Cieszyn, Żywiec; 11 mln.
Okocim Carlsberg Polska
VanPur (Łomża, Koszalin, Jędrzejów, Zabrze, Rakszawa)
Perła 1,7 mln (3%)
Browary regionalne - produkcja w hektolitrach:
Braniewo i Namysłów - 1.700.000 (5% rynku)
Grodzisk, FortunaKormoran
Racibórz
Cieszyn - 100/200 tys.
Staropolski
Połczyn
Tenczynek
Lwówek
Cornelius
Amber 200.000
Jabłonowo 200.000
Ciechan 60.000
Kormoran 35.000
Browar na Jurze 20.000 Hl
Jabłonowo 200.000
Ciechan 60.000
Kormoran 35.000
Browar na Jurze 20.000 Hl
Browary kraftowe - produkcja w hektolitrach:
Brokreacja: plan - 8-32 tys.
Pinta 17 tys.
Pracownia Piwa 3 tys.
Ukiel (Olsztyn) - 500
Browar Za Miastem (Rumianek, k. Poznania) - w budowie nowy browar - 10 tys. (docelowo 30 tys.)
Skąd nazwa (i marka) EB - z połączonych niegdyś browarów w Elblągu Braniewie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz